Homeopathie

 

Al duizenden jaren is de geneeskrachtige werking van planten, mineralen en zelfs dieren bekend. Toch was het pas in de 18e eeuw dat Samuel Hahnemann ontdekte dat de werking van een medicijn vele malen werd versterkt door het te verdunnen én te schudden. Dit noemt men potentiëren.

Homeopathie prikkelt het zelfgenezend vermogen van een lichaam, of dit nu een mens is of een dier. Door het geven van een gelijksoortige reactie als die van de ziekte wordt het lichaam aangezet tot herstel.

Reguliere medicijnen geven juist een tegenovergestelde reactie. Hierdoor worden de klachten onderdrukt en krijgt het lichaam geen prikkel om tot genezing over te gaan. Daarom komen klachten in het reguliere circuit zo vaak weer terug, of zijn ze zelfs helemaal niet te genezen (zoals allergieën, eczeem, hoefbevangenheid en ga zo maar door).

Vergelijk het met een paard. Als je een paard weg wilt duwen geeft het juist tegendruk en bereik je niets. Maar geef je de juiste prikkel, dan gaat het wel in de richting die jij wilt.

In de homeopathie wordt uitgegaan van het principe dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het is een holistische behandelwijze. Een samenspel van karaktereigenschappen en symptomen. Daarom wordt bij een consult niet gekeken naar afzonderlijke klachten, maar beziet de homeopaat de patiënt (mens of dier) als één geheel.

Een behandeling zal dan ook plaatsvinden met een middel dat is gebaseerd op het geheel aan karaktereigenschappen en symptomen.