Ziekte van Cushing

 

De ziekte van Cushing, kortweg Cushing genoemd, wordt vaak vastgesteld bij met name oudere paarden.
Bij Cushing is er sprake van een tumor op de hypofyse of de bijnier, waardoor de hypofyse ontregeld raakt en meer van het hormoon ACTH (adrenocorticotroop hormoon) gaat produceren. 
Dit hormoon stimuleert de bijnier tot een verhoogde afgifte van cortisol (stresshormoon). 

Door de verhoogde ACTH productie gaat de hypofyse vergroten en steeds meer ACTH afgeven.

Symptomen van Cushing zijn niet altijd even duidelijk te herkennen, maar vaak begint het met lusteloosheid, andere vacht (meer haar, doffer haar), symptomen van stress, gedragsveranderingen en/of spijsverteringsproblemen.


Later kunnen ook karakteristieke bulten boven de ogen, een krullerige vacht en een opvallende puntbuik ontstaan. Ook is er een verhoogde kans op hoefbevangenheid en insulineresistentie.

Via het reguliere circuit bestaat de enige remedie uit het afremmen van de ACTH afgifte met medicijnen die levenslang gegeven dienen te worden. Deze medicijnen kennen echter veel bijwerkingen en zijn erg duur.

 

Bij een bloedonderzoek wordt slechts aan de hand van een verhoogde ACTH-waarde al "vastgesteld" dat een paard Cushing heeft, zonder dat duidelijk is of er daadwerkelijk een tumor aanwezig is. De ACTH-waarde kan echter ook verhoogd raken door stress en pijn.

 

Klik hier voor een impressie van een behandeld paard.